Njoftim

-Drejtoria e Përgjithshme Detare njofton se Projekti LRIT (“Long-Range Identification and Tracking”

– Gjurmimi dhe Identifikimi me Rreze të Gjatë Veprimi) është aktiv dhe anijet me flamur shqiptar identifikohen dhe lëshojnë sinjale alarmi edhe mbi 1 mijë milje nga ujërat shqiptare.

Nga sot, pas testeve të bëra nga disa shtete, erdhi konfirmimi zyrtar nga IMO( “International Maritime Organization” – Organizata Ndërkombëtare Detare) se sistemi funksionon dhe është plotësisht në punë. LRIT është kërkuar nga IMO-ja dhe EMSA(“European Maritime Safety Agency” – Agjencia Evropiane e Sigurisë Detare) per tu realizuar qe ne 2010për t’u realizuar që në vitin 2010, por që nuk u realizua për burokraci. Pas këmbënguljes së DPD-së, u arrit të financohet dhe të zbatohet me shumë sukses dhe Shqipëria plotëson një nga kushtet e IMO-s dhe EMSA-s dhe rrit sigurinë e anijeve me flamur shqiptar.

Investimi i radhës është sistemi VTMIS (“Vessel Traffic Management and Information System” – Sistemi i Informimit dhe Menaxhimit të Trafikut të Anijeve), monitorimi i ujërave shqiptare, i cili do të financohet nga Banka Botërore dhe Shqipëria kompletohet dhe plotëson të gjitha detyrimet si ndaj IMO-s dhe EMSA-s dhe rritet maksimalisht siguria e anijeve në ujërat detare shqiptare,

Drejtoria e Përgjithshme Detare është bërë pjesë e projektit “Mediterranean practitoners”

-Drejtoria e Përgjithshme Detare është bërë pjesë e projektit “Mediterranean practitoners’ network & capacity building for effective response to emerging security challenges” . Ky projekt ka si qëllim forcimin dhe stabilizimin e sigurisë në vendet e rajonit të Mesdheut dhe Detit të Zi, duke përdorur kërkimin dhe inovacionin si një katalizator për të nxitur bashkëpunimin midis praktikuesve nga disiplina dhe vende të ndryshme .

https://www.medea-project.eu/

Risi dhe Mite

-Ne 2018 per herë te parë një traget me flamur Shqiptar kishte Kapitene nje femër Ornela Murati.
-Ne fillim te 2019 per herë te parë ne 104 vjet kapiteneria shqiptare do ketë inspektore nje femër Elmira Xhafa. 
Suksese gocave qe sollë risi,thyen mitin dhe u rrembyen burrave keto profesione kaq te veshtira…​

Njoftim

Drejtoria e Pergjithshme Detare informon Lundertaret dhe pronaret e mjeteve detare, operatoret ne portet e RSH dhe hapesiren detare, qe ne daten 28.01.2019 (diten e hene) bregdeti yne do te perfshihet nga erera me shpejtesi deri 20 m/s nga drejtimi Jug-JugPerendim dhe forca deti 7-8 shkalla Boufort. 
Ju lutemi gjithe subjekteve qe operojne ne fushen e detarise te marrin masa per sigurimin e mjeteve ne porte dhe te rritet shkalla e gatishmerise se ekuipazhit ne mjete.

Njoftim!

Drejtoria e Pergjithshme Detare informon Lundertaret dhe pronaret e mjeteve detare, operatoret ne portet e RSH dhe hapesiren detare, qe diten e premte, te shtune dhe te diele, me konkterisht ne datat 1 , 2 dhe 3 shkurt 2019, bregdeti yne do te perfshihet nga erera me drejtim nga Jug-JugLindje dhe forca e detit 7 shkalla Boufort ne det te hapur.
Ju lutemi te gjithe subjekteve qe operojne ne fushen e detarise te marrin masa per sigurimin e mjeteve ne porte dhe te rritet shkalla e gatishmerise se ekuipazhit ne mjete.

Njoftim

Kapiteneria e Portit Durres zhvilloi takimin me perfaqsuesit e PAN OCEAN nen kontraktor te TAP, agjensian GALA, kompanonin e rimorkiatorve, pilotimit,ormexhimit, per shkarkimin nga anija SUN SHiNE te anijeve Mimar Sinan dhe DN 106, mjete qe do te perdoren per punimet e Gazsjellsit TAP.